Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique

Literaire Prijs 2018

4de Literaire Prijs Prins Alexander van België
2 december 2018

Voorstelling van de prijs

H.K.H. Prinses Léa van België wil met de oprichting van een literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt op 29 november, de dag waarop hij overleed.

Z.K.H. Prins Alexander was een gepassioneerd lezer van alle genres, zij het vooral van werken over historische of wetenschappelijke onderwerpen.

De Literaire Prijs wordt georganiseerd door het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België. Er worden telkens twee prijzen uitgereikt : één voor een Franstalig en één voor een Nederlandstalig essay.

• In 2012 stond de 1ste Literaire Prijs Prins Alexander in het teken van het historische of filosofische essay met betrekking tot de geschiedenis of het erfgoed van België.

• De 2e Literaire Prijs Prins Alexander van België wordt uitgereikt in 2014 en betreft een wetenschappelijk essay met hoge popularisatie in het medische domein.

• In 2016, heeft de 3de Literaire Prijs Prins Alexander van België als onderwerp ’Het Jeugdboek’.

• In 2018 is het thema van de 4de Literaire Prijs Prins Alexander van België: ‘Een detectiveroman in België’.
Samenstelling van de Nederlandstalige jury

-  Burggraaf Mark Eyskens, Minister van Staat
-  Prof. Dr. Anne De Paepe, Prorector UGent
-  Barones Franckx, Pediater, Kinderpneumoloog
-  De heer Gunnar Riebs, Consul-generaal van de Slovaakse Republiek, Letterkundige, auteur

De Bekendmaking van de resultaten gebeurt op 2 december 2018 op het Salon du Livre d’Histoire in de Cercle Royal Gaulois te Brussel, in aanwezigheid van Prinses Léa van België, de leden van de jury en Stéphane Bern.

De winnaars

20 Franstalige en Nederlandstalige boeken hebben aan de wedstrijd deelgenomen. Het is de eerste keer dat er zoveel deelnemers waren.

De jury van de vierde literaire prijs “Prins Alexander van België” heeft besloten de prijs 2018 toe te kennen aan Gunther Opdecam voor zijn boek “Het Egmontmysterie”(Het Punt). Het gaat om een spannende thriller waarvan de actie zich afspeelt in de Egmontstad Zottegem. De auteur beoefent op meesterlijke wijze en in een vlotte stijl het genre van de historische fictie en formuleert aldus op originele wijze een onverwachte hypothese in verband met de halsrechting van graaf Egmont tijdens het bewind van Philips II
De jury van de vierde literaire prijs “Prins Alexander van België” kende een eervolle vermelding toe aan W.A. Dehairs voor zijn boek “Lockdown” waarin de auteur in een zeer levendige verwoording heden en verleden van reële personages op surreële wijze in elkaar past.

De Franstalige prijs werd toegekend aan Sarah Berti voor zijn boek “Avant les Tournesols” (Editions Luce Wilquin)

Beide laureaten ontvingen elk 2.000€.

De volgende literaire Prijs Prins Alexander van België zal op 29 november 2020 uitgereikt worden. Het thema ervan is een stripverhaal NL en FR, getekend of geschreven door en Belg en uitgegeven door en Belgische Uitgeverij.

Persbericht van 2 december 2018

Perscontact: François-Xavier Remion - fx actionetcommunication.be