Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique

Literaire Prijs 2016

3de Literaire Prijs Prins Alexander van België

1. Voorstelling van de prijs

H.K.H. prinses Léa van België wil met de oprichting van een jaarlijkse literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De prijs zal op 20 november 2016 worden uitgereikt.

Z.K.H. prins Alexander was een gepassioneerd lezer van alle genres, zij het vooral van werken over historische of wetenschappelijke onderwerpen.

Deze literaire prijs wordt georganiseerd door het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België, die de praktische organisatie ervan overlaat aan uitgeverij Avant-Propos.

In 2012 stond de prijs in het teken van het historische of filosofische essay met betrekking tot de geschiedenis of het erfgoed van België.
Er werden twee prijzen uitgereikt, een voor een Franstalig essay en een voor een Nederlandstalig.

De 2e Literaire Prijs Prins Alexander van België wordt uitgereikt in 2014 en handelt over het volgende onderwerp: een wetenschappelijk essay met hoge vulgariserende waarde in het medische domein.

In 2016 had de derde literaire prijs als onderwerp ’Het Jeugdboek’. De prijsuitreiking vindt plaats 20 november 2016 tijdens de tweede beurs van het historische boek ’Ecrire l’Histoire’ in het stadhuis van Brussel. In aanwezigheid van H.K.H. prinses Léa van België, Stéphane Bern en Patrick Weber.

2. Samenstelling van de jury

Prinses Léa van België dankt van harte de juryleden die de manuscripten hebben gelezen en de laureaten hebben gedelibereerd.
Nederlandstalige juryleden :

-  barones Hilde Franckx : kinderarts - longaandoeningen bij kinderen
-  mevrouw Marie Lemmens : professor
prof. Dr. Ingeborg Stalmans : directeur van de onderzoeksgroep oogziekten aan de KUL
-  mevrouw Liane Steyaert : Freelance Communications & Events Strategist

Franstalige juryleden :

-  mevrouw Nora Stern : dokter-onderzoekster in het kinderziekenhuis koningin Fabiola
-  mevrouw Emilie d’Udekem d’Acoz : huismoeder
-  mevrouw Charlotte Mauchien : klinisch psychologe op intensive care in het UCL
-  mevrouw Virginie De Mortier : professor

3. De laureaten
De Nederlandstalige laureaten waren : José Heylen & Liselotte Weytjens met « een kat op een mat »
Het gekozen manuscript beslaat het thema « diversiteit ». Onze maatschappij heeft behoefte aan realiteitsgetrouwe kinderboeken waarin hedendaagse conflicten en verscheidenheid ter sprake komen. Bovendien spreekt de stimulerende stijl ook de jonge lezers aan. Het is een charmant symbolisch sprookje over een kat die de mat van de hond wilt, ze deinst voor niets terug om de hond weg te jagen. Tevergeefs! Uiteindelijk is het haar vriendelijkheid die de hond overtuigt om de mat met haar te delen.

De Franstalige laureaten waren : Claude Raucy en Nicolas Viot met « La cueilleuse d’étoile »

Een poëtisch en charmant verhaal over een klein meisje, Marguerite, die in een boom klimt. Ze klimt steeds hoger en hoger omdat ze sterretjes wilt plukken waarmee ze voor haar moeder een halssnoer wilt maken. Tijdens haar klimavontuur ontmoet ze verschillende diertjes met dewelke ze in dialoog gaat om haar droom tot leven te wekken.

Beide laureaten kregen 2000 Euro toegewezen alsook te mogelijkheid tot publicatie.

4. De volgende literaire prijs prins Alexander van België

De volgende literaire prijs prins Alexander van België zal als thema hebben : Het politieroman. De laureaten zullen worden bekend gemaakt 29 november 2018.

Secretariaat van de Literaire Prijs Prins Alexander van België: fx actionetcommunication.be