Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique

Literaire Prijs 2020

5de Literaire Prijs Prins Alexander van België

1. Voorstelling van de Prijs

H.K.H. prinses Léa van België wil met de oprichting van een jaarlijkse literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De prijs zal rond 29 november worden uitgereikt, de dag waarop hij overleed.

Z.K.H. prins Alexander was een gepassioneerd lezer van alle genres, zij het vooral van werken over historische of wetenschappelijke onderwerpen.

Deze literaire prijs wordt georganiseerd door het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België. Er worden twee prijzen uitgereikt, een voor een Franstalig essay en een voor een Nederlandstalig.

• In 2012 stond de eerste Literaire Prijs Prins Alexander in het teken van het historische of filosofische essay met betrekking tot de geschiedenis of het erfgoed van België.

• De 2de Literaire Prijs werd uitgereikt in 2014 met als thema : een wetenschappelijk essay met hoge vulgariserende waarde in het medische domein.

• In 2016, had de 3de Literaire Prijs voor onderwerp ’Het Jeugdboek’.

• De 4de literaire Prijs Prins Alexander van België had als thema het detectiveroman.

• In 2020, heeft de 5de literaire Prijs als thema het stripverhaal voor volwassenen in het Nederlands of in het Frans, geschreven en/of getekend door een Belg en uitgegeven door een Belgische uitgeverij.
Omwille van de gezondheidscrisis kwamen de twee jury’s op donderdag 26 november 2020 bijeen via een videoconferentie met HKH Prinses Léa van België.
-  De Nederlandstalige jury bestond uit:

• Roel Daenen, Hoofdredacteur Stripgids
• Willem De Graeve, Director of Communications bij het Belgische Stripmuseum
• Kurt Morissens, Stripexpert
• Marjan Temmerman, Journalist VRT, stripliefhebster

-  De Franstalige jury bestond uit:

• Mélanie Andrieu, Responsable des expos et de la conservation au Centre Belge de la Bande Dessinée
• Thierry Bellefroid, Journaliste littéraire à la RTBF et écrivain, spécialiste BD
• Frédéric Ronsse, Créateur de la Librairie « Brüsel », Directeur de la Librairie Flagey
• Michel Visart, Journaliste, passionné de BD

2. De Winnaars

"We zijn erg blij en trots dat we 18 Franstalige en 8 Nederlandstalige strips hebben ontvangen. Het is een groot succes voor de Literaire Prijs Prins Alexander van België. En de leden van de jury stonden onder de indruk van de kwaliteit van de gepresenteerde werken. De keuze van de winnaars was moeilijk ”, legt HKH prinses Léa van België uit. “We zijn zo blij om enkele zeer getalenteerde Belgische auteurs op hun recht te laten komen”.

De winnaar van de Nederlandstalige Literaire Prijs is:

-  Frédérik Van den Stock met “Buck, de eerste man op aarde”, bij Oogachtend.

Onze keuze hield rekening met zowel de vormgeving, als het scenario en de tekeningen.
Buck behaalde het beste resultaat, en werd algemeen beschouwd als een stevig boek. Enerzijds is het met zijn prachtige, verrassende tekeningen heerlijk om te doorbladeren, maar het is tevens een inkijk op de hedendaagse maatschappij.
Het doorloopt inderdaad de wereldgeschiedenis, maar omwille van de humor en het ware talent van de schrijver is het allesbehalve saai.
Esthetische gezien is het een fijn verhaal, maar het is ook een boek waarmee men hardop kan lachen !

-  2de ex-aequo
o Joris Mertens met « Béatrice », bij Oogachtend
o Simon Spruyt met “Bouvaert , Elegie voor een ezel” bij Ballon Media – Standaarduitgeverij. (ook winnar van de franse Literaire Prijs) en
o Olivier Schrauwen met “Portret van een zuipschuit”, bij Dupuis -Standaarduitgeverij

De winnaars ex-aequo van de Franstalige Literaire Prijs zijn:

-  Vincent Zabus voor « Incroyable ! » bij Dargaud
en
-  Simon Spruyt voor « Bouvaert, Elégie pour un âne », bij Casterman.

“Incroyable” verblufte de juryleden. Het voldoet perfect aan de 4 criteria: creatief, origineel, innovatief en favoriet. Er is een aspect “De Kleine Prins” die op planeet Brussel belandt. Het behandelt onderwerpen die diepgaand kunnen zijn. Hij is erg ontroerend. Dit boek kan worden gelezen door elk publiek, alle generaties. Dit boek laat niemand onverschillig! Wat een talentvolle verhalenverteller!

“Bouvaert, Elegie pour un âne”. Het is een heel Belgisch-Vlaams werk die zich afspeelt gedurende de Renaissance. Via het verhaal van een denkbeeldige schilder herontdekt men de kunstwereld en wordt op subtiele wijze de relatie tussen kunst en sponsors in het licht gestelt. Het is fascinerend. Simon Spruyt is een complete auteur!

Deze twee boeken werden door de vier juryleden zeer geprezen om hun zeer hoge kwaliteit, zowel qua schrift als qua tekeningen.

De twee Franstalige winnaars delen de 2.000 € en de Nederlandstalige winnaar ontvangt ook 2.000 €.

Hartelijk dank aan sponsor BELUGA JUNGLE

Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België
c/o François-Xavier Remion
rue Fontaine Mahotte, 1 - 1370 Mélin
www.fondsdentraidehulpfonds.be
Perscontact : fx actionetcommunication.be